Om jul

Juleaften i Danmark?

Sponsoreret/reklamefinansieret indhold

De første kender sikkert til oprindelsen af, hvorfor vi holder jul og juleaften i Danmark.

Julen stammer fra vikingetiden og var en midtvinterfest, hvor man ofrede køer og ærede guderne for at få bedre høst og plyndringstogter i det kommende år. Sidenhen blev det også en fejring af lyset og kristendommen tog over i 1100-tallet. Her omdannede kirken den hedenske jul til en fejring frem til Jesus fødselsdag der blev døbt den 25 december.

Juleaften den 24 december

I Norden og Tyskland bestemte den evangeliske lutherske kirke for at holde juleaften den 24 december som en opladning/vågenat indtil midnatsmessen, hvor jesus fødsel kunne fejres. Den katolske kirke fejrer derimod juleaften den 25 december. Mens ortodokse lande fejrer julen den 6 januar ud fra den julianske kalender, hvor vores 6 januar svarer til den 25 december.

Hvordan ser juleaften ud i Danmark?

I forhold til vikingetiden hvor de drak sig igennem julen, har vi en del andre traditioner i dag omkring juleaften. Traditioner er forskellige og bliver optimeret/udskiftes med generationer. Mens fælles for os alle er nok, at fridagene og roen er ganske dejligt.

Nogen fejrer Jesus fødsel, nogen kan lide præstens budskaber mens de fleste mennesker nok går til julemesse juleaftensdag som en tradition. De fleste kirker virker til at være fyldt på denne dag, men tomme resten af året.

Juleaften er dog ofte noget som fejres i venner og families selskab, hvor danskerne samles omkring julemiddagen med flæskesteg, and, medister, brune kartofler, brun sov, rødkål, ris allemande, mandelgave og rødvin. Her er børn som regel mere fokuseret på gaverne, og hvornår det er tid til at åbne disse.

Efter rise allemande/risengrød er det som regel tid til at gå rundt om juletræet. Og derefter, tid til at åbne julegaver.

En nyere tradition ved mange, er at spille pakkeleg efter julegaverne og når kaffen og konfekt skal nydes.

Traditioner?

Der findes mange gamle og nye traditioner omkring jul i Danmark og den 24. Her kan nævnes:

  • Det sidste afsnit af årets tv julekalender
  • Julemesse i den lokale kirke
  • Mange børn elsker at se Disney juleshow på DR
  • Spise julemad som and, flæskesteg, gås, kalkun, rødkål, brun sovs og kartofler.
  • Finde mandlen i rise allemande eller risengrøden
  • Danse og synge rundt om juletræet
  • Pakke julegaver op
  • Kaffe og julebag
  • Måske pakkeleg