Om jul

Jul i Danmark?

Sponsoreret/reklamefinansieret indhold

Julen med sine mange traditioner som julekalender, adventsgaver, julegaver, julepynt, julemanden og den generelle hygge, er for det meste en ret hyggelig tid og god afslutning på året. Men hvorfor holder vi egentlig jul i Danmark?

De færreste af os kender nok til betydning af hvorfor vi holder advent eller juletiden. Og derfor har vi fundet svarene på hvordan julen opstod her til lands.

Hvorfor holder vi jul i Danmark

Julen er i dag en glædelig tid uden mange forholder sig til det kristne budskab om julen. Og selvom kristendommen kom ind og tog patent på julen, så har den oprindelig juletid intet af gøre med kristendom.

Julen har eksisteret siden vikingetiden, og var en fest om vinteren. Her var betydningen af ordet jul; ”festerne”(den hedenske jul blev kaldet Yule eller Geol).

Her ofrede vikingerne køer til guderne og drak sig gennem festerne/julen for at ære guderne, så det kommende år/sæson ville byde på gode plyndringstogter og en god høst. Julen blev også en fejring af lysere tider.

I middelalderen kom kristendommen ind og lagde sin hånd over julen. Omkring 1100-tallet blev julen omdannet til en kristen fest til ære for Jesus fødsel og solhvervsfest, hvor den 25 december blev døbt som Kristus fødselsdag.

Navnet på julen?

Kirken gjorde en stor indsats for at ændre navnet fra jul til kristmesse. Det engelske ord Christmas stammer herfra, men kirken lykkes aldrig med navneændringen i Norden.

Også afholdelse af juleaften er anderledes her i Norden. Sammen med Tyskland holder vi juleaften den 24 december som en vågenat hvor du afventede midnat til afholdelse af midnatsmesse til ære for Jesu Fødsel.

I dag er julen så meget anderledes og fyld med mange forskellige traditioner.

Mærkedage & navne

  • Advent: 4 søndag før jul som er en fejring af ventetiden på Jesus fødsel.
  • 1 december: Julen starter, hvor vi fejrer med julekalender, kalenderlys, pynt m.m.
  • 13: Lucia dag
  • 23: Lillejuleaften har traditionen med at pynte juletræet
  • 24: Juleaften i Danmark med julemiddag, ris allemande, danse rundt om juletræet og selvfølgelig julegaver
  • 25: Juledag
  • 26: Anden juledag

Julekalender

Julen starter enten den 1 advent eller den 1 december, hvor især børnene glæder sig til julekalender i tv og måske også julekalender til børn med indhold i.

Kalenderlys

En anden tradition er kalenderlyset, der markerer dagene fra den 1 december til den 24 december.

Juletræet

Det første juletræ i Danmark er fra 1811. Det blev indført af tyske dr. Martin Lehmann og hans kone i København. Juletræet blev dog først udbredt til alle omkring 1 verdenskrig, hvor pynt ikke var en del af juletræet ud fra økonomiske årsager.

Julemanden

Hvor stammer julemanden fra? Oprindelig var julemanden en katolsk helgen; Sankt Nikolaus fra Tyrkiet. Men den klassiske røde julemand blev opfundet af Coca Cola i 1900 tallet.