Om jul

Hvorfor fejrer vi advent?

Sponsoreret/reklamefinansieret indhold

Slutningen på året betyder at julen starter. Og denne hyggelige tid byder på mange traditioner som de fleste holder i hævd. Her er advent en af de klassiske juletraditioner, hvor vi ofte hygger omkring adventskransen, drikker gløgg, æbleskiver og måske forkæler vores kære med adventsgaver.

Men hvilke traditioner og hvorfor fejrer vi advent? Det finder du svar på her.

Hvorfor holder vi advent?

Første adventssøndag der er første søndag i december eller sidste søndag i november, markerer kirkeårets begyndelsen der fejres med lys og gudstjenesten. Men de 4 søndage er også nedtælling til jesusbarnets fødsel.

Advent der stammer fra det latinske udtryk ’Adventius Domini’ der betyder ’Herrens komme’, markerer troen på Jesus anden kommen, helt ligesom det er en fejring frem mod Jesus fødsel/Herrens kommen.

Adventsfaste?

For nogle hundrede år siden var advent meget lig fastetiden under ramadanen. Dengang fastede man under advent. Her var ideen, at med faste ville man sætte mere pris på det var i vente, som den store julefest med masser af mad.

Adventskransen?

Adventskransen som vi har fået fra Tyskland, har altid haft en plads i kirken og er nok den største adventstradition i Danmark siden ankomsten fra tyskerne under anden verdenskrig. Her blev adventskransen brugt som et symbol på bedre tider.

Men det var i 1940 at adventskransen første gang blev vist i det ganske land. Billed-Bladet skrev om de royales juletraditioner, hvor Dronning Alexandrine af tysk oprindelse, havde pyntet op med en adventskrans af gran med fire lys.

Det siges at adventskransen kom til Sønderjylland i 1864 efter krigen hvor Sønderjylland dog blev tabt til tyskerne. Sønderjylland blev først dansk igen i 1920. Men det var dog først i 1940, at hele landet tog adventskransen til sig.

Adventskransen opstod efter sigende i Tyskland tilbage i 1839, hvor den den tyske teolog Johann Wichern, brugte et vognhjul som adventskrans med fire lys monteret, hvor der dog også var nogle mindre lys til symboliserer de almindelige hverdage frem til juleaften. Gran blev fast udsmykning som symbol på tornekronen på Jesus hoved fra 1860 tallet.

Betydningen af adventskransen?

Adventskransen er hyggelig, men under krigen blev adventskransen et politisk symbol for frihed og håb. Her bar adventskransen røde og hvide farver.

Adventskransen har symbol af nedtælling til juleaften i dag, men gennem tiden har det været et symbol på Guds kærlighed og det evige liv.

Advent i 2020?

Advent falder den sidste søndag i november eller første søndag i december. I 2020 falder advent sådan:

  • 1 advent: 29 november
  • 2 advent: 6 december
  • 3 advent: 13 december
  • 4 advent: 20 december

Hvorfor adventsgaver?

Hvorfor giver vi hinanden adventsgaver? Den nyere tradition bygger på den traditionelle ide med julekalender og sidenhen pakkekalender med indhold mere end låger med tekst på.

Pakkekalender blev introduceret for alvor i 1960’erne, hvor en lille ting hver dag blev en glædelig ting i december for børnene. Men omkring 80’erne blev adventsgaver/søndagsgaver mere og mere udbredt som afløser, hvor 4 store gaver end 24 små blev bedre modtaget ved de større børn.

Ofte stillede spørgsmål om advent